Sådan vedligeholder du dine facadedøre

30 juni 2022
Marie Pedersen

editorial

Har du aldrig helt fået sat dig ind i, hvordan du bedst vedligeholder dine facade- og yderdøre? Så læs med her, og få et par tips med på vejen.

Derfor er vedligeholdelse af hoveddøren vigtigt

Mange mennesker tænker måske, at hoveddøren ikke behøver at blive vedligeholdt på samme måde som andre dele af hjemmet. Men faktisk er det nødvendigt at give den en kærlig hånd, hvis man vil have at den skal holde i mange år endnu. Når du vedligeholder dine døre, forlænger du også levetiden på dem.

Du bør bl.a. være opmærksom på, om tætningslisterne stadig sidder godt, om hængslerne skal justeres, om der skal males eller om døren trænger til at blive lakeret. Hvis du ikke sørger for at vedligeholde din hoveddør, kan der opstå skader, som f.eks. at der trænger fugt ind. Nedslidte tætningslister kan forårsage kulde og fugt. Skulle uheldet være ude, er det måske ved at være tid til at du kigger efter en ny, billig yderdør.

facadedøre

Sådan gør du

En af de allermest almindelige skader på yderdøre, er løse og slidte hængsler. Det sker typisk, hvis yderdøren er meget tung. Så kan skruerne blive trukket ud af træet, og det kan mærkes når døren åbnes og lukkes. Det er ofte simpelt at skrue hængslerne fast igen. Du skal tage døren af, og bore hængslerne fast igen.

En anden skade, som i øvrigt er ganske ufarligt og helt normalt, er døre der binder. Det gør den, fordi den støder mod karmen. I de kolde måneder oplever man ofte, at døren binder, da høj luftfugtighed får døren til at udvide sig. Det kan være en omfattende opgave at fikse en dør der binder, da hele døren skal tages af og sættes fast på et bord med skruetvinger. Så kan døren høvles ned, eller dørkanten skæres til.